ספקיות אינטרנט
018
מדריכים
חבילות טלוויזיה

כל מה שצריך לדעת על סיבים אופטיים

מה הם סיביים אופטיים? מה הם מאפשרים? מי כבר יכול להתחבר אליהם? ואיך יצא שמיליוני משקי בית כבר מחוברים? כל זאת ועוד, בכתבה השואפת לעשות סדר בנושא – בפסקאות הבאות.

 

האם התשתית מספיקה לך?

נדמה שאחד האתגרים המרכזיים בתקופת הקורונה, היה הצורך הן לגלוש בנטפליקס והן לנכוח בזום בו בזמן. מצד אחד, יש רצון להיפגש אינטרנטית, ומצד שני, לבדוק מה חדש בעולם התכנים הבידוריים. אלא שאם התשתית תומכת רק ברמה מסוימת של מהירות הורדה והעלאה, יכול מאוד להיות שהפס הרחב פשוט לא יתאים. יש שמפנים את האצבע להשקעה נמוכה יחסית בתשתיות ואי קידום מספק של פריסת טכנולוגיות חדשניות (כמו סיבים אופטיים). כך או כך, ההאשמה היא שפשוט לא היו תשתיות חזקות מספיק כדי לתמוך במספר נפשות בבית אחד, המעוניינים לחלוק רשת אינטרנטית.

מי קידם והביא לשוק פתרונות סיבים אופטיים?

בחודש מרץ 2021, הכריזה בזק על השקה של רשת סיבים אופטיים. לדברי החברה, מדובר היה בפרויקט התשתיות הגדול בישראל, אשר היה אמור להתרחש לאורכה ורוחבה של המדינה, תוך השקעה של מיליארדי שקלים נחמדים. כידוע לחלקנו, לפרטנר כבר יש מיזם של סיבים אופטיים, אשר במרץ 2021 עוד נדמה היה שמונה כ-150,000 משקי בית אשר היו מחוברים לתשתית הסיבים האופטיים של פרטנר פייבר. לרבות 186 אלף לקוחות נוספים במסגרת שוק סיטונאי המחוברים לתשתית של סיבים אופטיים. ובכן, המיזם של בזק הצטרף לכל זה, נכון כאמור למרץ 2021.

נתונים אחרים, לפי פרטנר, העלו כי פריסת הסיבים של החברה מגיעה ליותר מ-760 אלף משקי בית, בעוד שבזק ציינו כי כחודשיים וחצי מתחילת פריסת הסיביים האופטיים שלהם, הם כיסו כ-250,000 משקי בית בארץ, לרבות פריפריה ומרכז. כאשר הייתה ציפייה להגיע לכדי כיסוי של 40%, או מיליון בתי אב עד סוף שנת 2021. הכרזות נוספות הגיעו מחברת הוט, אשר ציינו כי שואפת להגיע לפריסה של 2 מיליון בתי אב, עד שנת 2025.

בעוד שפרטנר מציינת כי פריסת הסיבים שלה מגיעה כיום ליותר מ-760 אלף משקי בית בבזק הודיעו כי כבר כיום, רק כחודשיים וחצי מתחילת הפריסה, הם מכסים כרבע מיליון משקי בית ברחבי הארץ (מרכז ופריפריה) והציפייה היא כי יגיעו לכיסוי בהיקף של 40%, מיליון בתי אב עד סוף שנת 2021. בחודשים הקרובים. הוט מצידה, הודיעה כי תגיע לפריסה של שני מיליון בתי אב עד שנת 2025, כלומר בתוך ארבע שנים. כלומר, יש הרבה דיבור על התקנת סיבים אופטיים וכנראה הרבה רצון לצפות בנטפליקס ולהשתתף בפגישות זום בו זמנית. אך מהי המשמעות הגדולה מאחורי הדבר?

מהם הסיבים האופטיים ומה ההבדל בין התשתית הקיימת?

אוקי, אוקי – מה זה סיב אופטי, וכיצד הוא שונה מהתשתית הקיימת (או שהיית קיימת). ובכן, תשתית אינטרנט, באופן מסורתי, פרוסה על גבי כבלים מנחושת המגיעים עם מעין הגבלה במהירות אינטרנטית. בייחוד אם מדברים על בניין, שיש בו המון אנשים החולקים ארון תקשורת אחד. ואם "במקרה" כולם נמצאים בבית, הרי שכולם יכולים להתחלק בקיבולתה של התשתית.

סיבים אופטיים שונים בהיותם עשויים מחומר שקוף (נגיד, זכוכית), המאפשר להעביר אור מקצה אחד לקצה שני. אם תשתית נחושת מאפשרת מהירות העלאה של 5-12 מגה בייט פר שנייה, כמו גם מהירות הורדה עד 100 מגה בייט (ספציפית לאזורים נתמכים), סיבים אופטיים יכולים להגיע למהירות של כג'יגה בייט, ויש שיגידו שהפוטנציאל שלהם איננו מוגבל. יתרה מכך, הסיבים יכולים להגיע לכל בית. ובאם מדובר על בניין משותף, דייריו לא מתבקשים לחלוק את התשתית עם שאר הדיירים. אף על פי, שאכן ניתן לעשות זאת מתוך שאיפה להוזיל עלויות. יש חברות המספקות התקנת סיביים אופטיים אישית לכל דייר, ויש חברות אשר מחלקות בין כולם. ועם זאת, לאור המהירות הגבוהה, יש שיגידו שגם בשעת עומס – לא תהיה לזה משמעות.

איך יודעים אם הבית או העסק קרובים לחיבור של סיב אופטי פעיל?

באופן עקרוני, ניתן לפנות לאחת החברות המציעות התקנת סיבים אופטיים כדי לבדוק אם יש לה במקרה תשתית פעילה בקרבת מקום. לדוגמה, לפנות דרך האתר ולבדוק את המידע הקיים ו/או ליצור קשר באופן פרטני.  ואילו, בבניינים חדשים יש סבירות שהתשתית כבר קיימת. סבירות גבוהה יותר מאשר בתים פרטיים ובניינים ישנם. לפחות עד שהפריסה תתעצם ותגיע ליותר מקומות. ישנן שמועות על קרן ציבורית מטעם משרד התקשורת, שמטרתה להגיע ל-100% פריסה בעשור הקרוב. כלומר, ייתכן שבמוקדם או במאוחר, כל מי שירצה לברר את התשובה לשאלה בכותרת, יצא מנקודת הנחה שהתשובה היא כן..

מה ההבדל במחירים?

ברמת ההבדל במחירים, יש לציין שהמחיר לא השתדרג, אם גם התשתית אכן השתדרגה.

  • הממוצע נע בין 100-125 ₪ (נכון למרץ 2021)
  • פרטנר וסלקום מציעות טווח של 90-120 ₪ (נכון למרץ 2021)
  • בזק מבקשת 900-1,800 ₪ עבור התקנה, ו-20-40 ₪ לחודש עבור ספק, ראוטר במודל השאלה על סך 20 ₪ ותשלום סופי שיכול להיות גבוה משל סלקום או פרטנר. (נכון למרץ 2021).

 

לסיכומו של דבר, נטפליקס וזום?

בקיצור, נדמה שיש יותר ויותר משקי בית המחוברים, או יתחברו, לתשתית של סיבים אופטיים. מה שאומר, שתהיינה יותר גישה לאינטרנט מהיר, כך שניתן יהיה לקיים זום ולצפות בנטפליקס במקביל ובאין מפריע – גם אם כל השכנים גולשים יחדיו בו בזמן. אנשים יוכלו לעבוד מרחוק, לצפות בתכנים ולעשות כרצונם. כל עוד, כמובן, נשמר האקווליבריום של תשתית מהירה בהרבה מצרכי הגלישה.

 

 


ספקיות אינטרנט מהיר בישראל:

012 סמייל
013 נטוויז'ן
בזק בינלאומי
018
אינטרנט רימון
טריפל סי
Orange
Hotnet
שתף תוכן זה עם חבריך!